dinsdag 29 november 2011

Portret oud-studente Lessius Mechelen

Web editor bij Microsoft en manager van een dansschool
“Ik heb K!Dans, mijn werk en mijn eigen huisje”


MECHELEN - Het combineren van een job bij Microsoft en het leiden van een dansschool is geen onmogelijke missie. Katja Cloetens, een 27- jarige oud-studente online, bewijst dat het kan. In die vier jaar dat ze de schoolbanken verliet, heeft ze al enkele wateren doorzwommen. “Als ik terugkijk op al mijn beslissingen, heb ik geen spijt. Welke keuze je ook maakt, je vindt je weg wel.”

"Ik wil me meer gaan bezighouden met K!dans"
Wanneer Katja de deur opent, heb ik de neiging om mijn schoenen uit te doen. Niet alleen omdat haar huis zo netjes en nieuw is, maar ook omdat de helft van de hal in beslag is genomen door schoenen. “Laat je schoenen maar aan, ik heb gewoon zoveel schoenen dat ik ze nergens kwijt kan.” Ze is nog niet zolang in haar huis in de Hoogeweg te Mechelen ingetrokken, waar ze samenwoont met haar vriend Hugo en haar kat. Die liggen tijdens het interview beiden gezellig op de sofa en ze hebben gelijk: het is vrijdagavond.

Katja moet diep graven in haar geheugen om haar schooltijd op de toen nog Katholieke Hogeschool Mechelen te herinneren. Maar haar schoolcarrière begon eigenlijk niet hier: aanvankelijk startte ze de studie Vertaler-Tolk. “Ik doe graag talen, maar ik zocht meer creativiteit in een opleiding, dus ben ik overgeschakeld naar Journalistiek”, zegt Katja. Alhoewel het eerste jaar flink doorbijten was, zat ze vanaf toen op het juiste pad. “De richting begon mij pas echt te interesseren vanaf het moment dat ik leukere vakken kreeg zoals bijvoorbeeld leren werken met Photoshop. Dat vond ik echt plezant.”


Katja heeft in haar derde jaar journalistiek twee externe stages gedaan. De eerste was bij Ketnet & VRT. “Ik moest samen met een handvol andere stagiairs onderwerpen en thema’s aanbrengen voor een kinderprogramma. Ik zat vaak met mijn duimen te draaien omdat we met zoveel stagiairs waren. Dan komt er nog eens bij dat de sfeer ook niet helemaal goed zat, dus die eerste stage viel tegen.” Op de stage die daarop volgde, bij MTV Networks, kreeg ze de verantwoordelijkheid over het up-to-date houden van de website van muziekzender TMF (www.tmf.be). “Hier had ik het wel naar mijn zin. Ik mocht zelf al eens iets schrijven en de sfeer die er heerste was ook beter dan die bij mijn eerste stage.”


In juni 2007 verliet Katja de Katholieke Hogeschool Mechelen en in augustus 2007 kon ze al aan de slag bij Telenet. Haar taak bestond erin om leveranciers van contents te zoeken die vervolgens op hun portaalwebsite (www.zita.be) geplaatst werden. “Maar ook daar was er een gebrek aan creativiteit. Ik wou zelf schrijven dus ben ik daar vertrokken.”. En daar begint het verhaal van K!dans, de dansschool die Katja eigenhandig heeft opgericht.

 “Het was een rustige periode na mijn ontslag bij Telenet en ik heb toen de tijd genomen om een website te maken en mensen te zoeken die zin hadden om mee in K!dans te stappen.” Rond diezelfde tijd, hing Katja veel rond op de hogeschool. Ze hielp er studenten met hun eindwerk en ging geregeld langs de lessen van Sandra Busselot. “Met Sandra kon ik goed opschieten. Ze is zelfs komen kijken naar onze eerste voorstelling van K!dans.”


Het was in de gangen van de hogeschool dat Katja hoorde dat er een vacature was voor een job bij Microsoft. Ze was één van de laatste kandidaten, maar toch kreeg ze de job. En drie jaar later, werkt ze nog steeds bij Microsoft waar ze meewerkt aan de website MSN.be. “Deze keer is het wel een hele creatieve job. Een deel schrijven we zelf en een ander deel is aangeschreven, maar daar gieten we dan weer ons eigen MSN-sausje over.” Onlangs was er een stoelenwissel  van functies en daar is Katja een beetje uit de boot gevallen. “Ze zagen me niet voor de volle 100 procent in het bedrijf functioneren omdat ik ook bezig ben met K!dans. Daarom heb ik besloten om parttime te gaan werken bij Microsoft.”


Katja wil zich in de nabije toekomst meer richten op haar dansschool. “We nemen deel aan wedstrijden in Vlaanderen en we hebben al prijzen gewonnen, maar ik wil hogerop met K!dans. Internationale wedstrijden zouden ook fijn zijn, maar we zullen eerst maar eens beginnen met Vlaanderen en België.” Internationaal klinkt Katja en haar K!dans niet vreemd in de oren. Met een paar danseressen zijn ze dit jaar naar Los Angeles gevlogen om daar lessen te volgen van de choreografen van onder andere Justin Timberlake en Beyoncé. “Binnenkort komt de choreografe Gigi Torres van onder andere The Pussycat Dolls en Snoop Dogg naar onze dansschool om er workshops te geven, een primeur voor K!dans!”


Katja is tevreden met de weg die ze al afgelegd heeft, zowel professioneel als privé: “Ik heb mijn dansschool K!dans, mijn werk en ik heb sinds kort een huisje. Je slaat een bepaalde weg in en daar draag je dan de gevolgen van. Die weg kronkelt verder en neemt bochten en uiteindelijk kom je ergens uit. Het maakt je tot wie je bent.”

Silvy Van Son

Nieuwsbericht

Oude vrouw verbaast treinreizigers 
MECHELEN – Op beeldschermen in het station van Mechelen-Nekkerspoel kan de treinreiziger sinds kort zien hoe een oude vrouw exotische pasjes uitvoert. Tegelijkertijd is op de achtergrond muzakmuziek te horen. “Precies of dat ze de treinreiziger willen pesten: we hangen hier schermen maar we gaan er iets belachelijks op tonen”, reageert treinreiziger Ellen De Cock.


©mechelenblogt.be
Sommigen zijn laaiend enthousiast, anderen vinden er dan weer helemaal niets aan en snappen de bedoeling niet. Ellen De Cock, een kotstudente in Mechelen, neemt regelmatig de trein in station Nekkerspoel en ergert zich al weken aan de beelden die op de schermen worden getoond. “Ik weet totaal niet waarom dit hier hangt. Het is enorm frustrerend dat ze de beeldschermen niet gebruiken voor een tijdsregeling van de treinen. De achtergrondmuziek? Die was me nog niet eerder opgevallen. Wat dit ook mag zijn, ik vind het totaal overbodig.”


Gargles from Ipanema, zo heet het kunstwerk dat vele reacties onder de treinreizigers uitlokt. Kunstenaar Dennis Tyfus maakte dit werk in opdracht van Contour, een organisatie van bewegend beeld dat kunst toont in publieke ruimtes. Het organiseert een wandeling in de binnenstad van Mechelen waar kunstenaars van internationaal niveau hun werk presenteren. Het thema waarin de kunstwerken van deze vijfde editie van Contour passen, is Sound and Vision: Beyond Reason. De bedoeling is verbanden te leggen tussen geluid en hedendaagse beeldende kunst en vooral de zintuigen dienen gebruikt te worden.


En daar wordt zeker beroep op gedaan in het station van Nekkerspoel. “De muzakmuziek die te horen is, is een bewerking door Dennis Tyfus van het nummer Girl from Ipanema”, zegt Natalie Gielen, coördinator communicatie van Contour. “Hij heeft er een 60 minuten durende versie van gemaakt die de hele tijd herhaald wordt. Mensen zijn zich meestal niet bewust van achtergrondmuziek bij publieke ruimtes, maar bij Gargles from Ipanema staan toevallige voorbijgangers er wel bij stil. In combinatie met de bewegende beelden, worden ze zich plots wel bewust van de muziek."

Terwijl andere kunstwerken enige zoektocht vergen, worden de mensen automatisch geconfronteerd met Dennis Tyfus’ kunstwerk als ze het station binnenwandelen. Dit biedt misschien een verklaring voor de vele uiteenlopende reacties. “Wijzelf, de stad Mechelen en zelfs de politie hebben al enkele klachten binnengekregen”, zegt Natalie Gielen. “Zo vinden sommige mensen het een schande dat de schermen van de NMBS gebruikt worden voor zoiets, in plaats van de reizigers te informeren. Maar de schermen zijn opgehangen in opdracht van ons en de kunstenaar en zijn dus niet van de NMBS”, zegt Natalie Gielen. “We vinden het belangrijk om de bedoeling uit te leggen en zoveel mogelijk in dialoog te treden. We krijgen ook veel positieve reacties. Zo was er een reactie van een groep oudere vrouwen die het fijn vonden dat werd getoond dat vrouwen op leeftijd nog steeds sexy kunnen zijn.” 

Silvy Van Son