Oude vrouw verbaast treinreizigers
MECHELEN – Op beeldschermen in het station van Mechelen-Nekkerspoel kan de treinreiziger sinds kort zien hoe een oude vrouw exotische pasjes uitvoert. Tegelijkertijd is op de achtergrond muzakmuziek te horen. “Precies of dat ze de treinreiziger willen pesten: we hangen hier schermen maar we gaan er iets belachelijks op tonen”, reageert treinreiziger Ellen De Cock.
![]() |
©mechelenblogt.be |
Sommigen zijn laaiend enthousiast, anderen vinden er dan weer helemaal niets aan en snappen de bedoeling niet. Ellen De Cock, een kotstudente in Mechelen, neemt regelmatig de trein in station Nekkerspoel en ergert zich al weken aan de beelden die op de schermen worden getoond. “Ik weet totaal niet waarom dit hier hangt. Het is enorm frustrerend dat ze de beeldschermen niet gebruiken voor een tijdsregeling van de treinen. De achtergrondmuziek? Die was me nog niet eerder opgevallen. Wat dit ook mag zijn, ik vind het totaal overbodig.”
Gargles from Ipanema, zo heet het kunstwerk dat vele reacties onder de treinreizigers uitlokt. Kunstenaar Dennis Tyfus maakte dit werk in opdracht van Contour, een organisatie van bewegend beeld dat kunst toont in publieke ruimtes. Het organiseert een wandeling in de binnenstad van Mechelen waar kunstenaars van internationaal niveau hun werk presenteren. Het thema waarin de kunstwerken van deze vijfde editie van Contour passen, is Sound and Vision: Beyond Reason. De bedoeling is verbanden te leggen tussen geluid en hedendaagse beeldende kunst en vooral de zintuigen dienen gebruikt te worden.
En daar wordt zeker beroep op gedaan in het station van Nekkerspoel. “De muzakmuziek die te horen is, is een bewerking door Dennis Tyfus van het nummer Girl from Ipanema”, zegt Natalie Gielen, coördinator communicatie van Contour. “Hij heeft er een 60 minuten durende versie van gemaakt die de hele tijd herhaald wordt. Mensen zijn zich meestal niet bewust van achtergrondmuziek bij publieke ruimtes, maar bij Gargles from Ipanema staan toevallige voorbijgangers er wel bij stil. In combinatie met de bewegende beelden, worden ze zich plots wel bewust van de muziek."
Terwijl andere kunstwerken enige zoektocht vergen, worden de mensen automatisch geconfronteerd met Dennis Tyfus’ kunstwerk als ze het station binnenwandelen. Dit biedt misschien een verklaring voor de vele uiteenlopende reacties. “Wijzelf, de stad Mechelen en zelfs de politie hebben al enkele klachten binnengekregen”, zegt Natalie Gielen. “Zo vinden sommige mensen het een schande dat de schermen van de NMBS gebruikt worden voor zoiets, in plaats van de reizigers te informeren. Maar de schermen zijn opgehangen in opdracht van ons en de kunstenaar en zijn dus niet van de NMBS”, zegt Natalie Gielen. “We vinden het belangrijk om de bedoeling uit te leggen en zoveel mogelijk in dialoog te treden. We krijgen ook veel positieve reacties. Zo was er een reactie van een groep oudere vrouwen die het fijn vonden dat werd getoond dat vrouwen op leeftijd nog steeds sexy kunnen zijn.”
Silvy Van Son
Silvy Van Son
Geen opmerkingen:
Een reactie posten